Breaking

miercuri, 23 aprilie 2014

Recenzie "O femeie la doctor" de Ray Kluun

Dragile mele,   iata ca astazi sunt mai harnica decat de obicei si va rasfat cu doua postari in aceeasi zi :) E usor sa fii activa cand povestesti despre lucruri care iti plac foarte mult. Despre cosmetice v-am povestit deja referindu-ma la luciu pentru buze Guerlain, asa ca acum e momentul sa povestim despre cealalta pasiune a mea: CARTILE.   Titlul despre care o sa va vorbesc astazi este "O femeie la doctor" a autorului olandez Ray Kluun.
  Descrierea oficiala a cartii: 
        Stijin și Carmen sunt tineri, frumoși, sofisticați. Trăiesc în Amsterdam, lucrează în propriile companii, sunt bogați, au o mulțime de prieteni și o fiică de trei ani pe care o adoră. Când frumoasa Carmen este diagnosticată cu cancer la sân, lumea lor se transformă în haos. Boala aduce cu ea tensiune și panică, speranță și iluzie, îi îndepărtează și îi apropie. Stijin își însoțește soția la ședințele de chimio și radioterapie, dar își caută consolarea în viața de noapte a orașului, cu prieteni și aventuri. Copleșitor prin realismul său, O femeie la doctor ilustrează o convingătoare lecție de viață despre moarte, dar și o rețetă a supraviețuirii. Un exercițiu de exorcizare a durerii scriitorului, dar și un roman al optimismului, al unui „carpe diem“ total și nedisimulat. 
Ce spun eu?    Poate ca subiectul poate parea usor cliseic. Poate ati mai vazut filme sau ati citit carti cu aceeasi poveste: EL si EA se iubesc, iar unul dintre ei moare, celalalt ramanand neconsolat in bratele vietii. O sa va spn ca aceasta carte are ceva diferit.   In primul rand, se bazeaza pe o poveste adevarata, autorul scriind acest roman inspirandu-se din propia viata, sotia sa murind de cancer la san la doar 36 de ani.   In al doilea rand, am inceput cartea urandu-l pe Stijin, personajul principal, pentru ca l-am vazut cinic si imoral, un om fara coloana vertebrala, slab in fata viciilor. Apoi, pe masura ce citeam capitol dupa capitol am inceput sa fiu mai putin critica si sa inteleg si punctul lui de vedere.
   Sunt in continuare o persoana care dezaproba comportamentul promiscuu, insa am inteles ca, cel putin in unele cazuri, exista mai multe de stiut inainte de a judeca un astfel de om. In plus, cred ca iti trebuie un curaj extraordinar pentru a-ti pune greselile pe tava in fata oamenilor spre a fi disecate si analizate intr-o mie de feluri.    Cartea este scrisa la persoana intai, Stijin isi spune povestea intr-un limbaj simplu, tipic barbatesc. Un limbaj care denota o sinceritate uneori dureroasa. Pe masura ce Carmen, sotia sa se topeste pe picioare din cauza bolii, vom fi martorii luptei interioare care se da in mintea lui Stijin. Acesta trece prin stari care il contrariaza, este speriat si satul de boala nemiloasa ce a intrat ca o molima in familia sa, este speriat de faptul ca devine confuz in legatura cu ceea ce simte pentru Carmen, este speriat din cauza ca nu se poate opri sa o insele pe femeie pe care o iubeste.    "O femeie la doctor" este o carte extrem de trista, o carte care te face sa plangi de neputinta, sa iti pui o multime de intrebari, dar este si o carte a sperantei, facandu-te sa realizezi ca tot ce ni se intampla in viata are un scop.     Cartea are o multime de scene extrem de emotionante, descrise simplu, fara inflorituri greoaie, fara sa fie acoperite de o perdea menita sa ascunda adevarata suferinta. Preferata mea a fost scena in care Stijin si Carmen danseaza, un dans a mortii care isi intinde bratele uscate catre Carmen, dar si un dans al resemnarii, al impacarii cu sine. Carmen se simte pregatita sa cunoasca o alta lume.    Mi-a placut foarte mult "O femeie la doctor" si voi citi cu drag si continuarea, in momentul cand va aparea la noi in tara. Daca v-ar placea sa o cititi si voi, o gasiti pe site-ul editurii LITERA alaturi de alte titluri interesante. Astept cu interes comentariile voastre! Vizitati si blogurile acestor fete unde azi veti gasi recenzii interesante pentru carti :) Alina Ana Gabriela Diana Va pup!    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu